Захист харчових продуктів та попередження шахрайства з харчовими продуктами (14.06.2018)

Прийшов час повернутися до питань захисту та попередження шахрайства з харчовими продуктами. У статті «HACCP, VACCP і TACCP… То у чому ж різниця?», яку було опубліковано у листопаді 2016 року, зазначалося, що потрібно зробити ще багато роботи для розвитку підходів TACCP і VACCP, щоб забезпечити їх дійсну результативність в практиці виробництва харчових продуктів.

Вимоги щодо захисту харчових продуктів та попередження шахрайства з харчовими продуктами введено до усіх схем сертифікації систем менеджменту безпечності харчових продуктів, визнаних GFSI і ці вимоги посилюються та все більше формалізуються з огляду на результати практичної реалізації, які демонструють досить слабку позицію підприємств в цій сфері. Це підтверджується інформацією, яка збирається з харчового ланцюга, під час проведення інспекцій виробників та аудитів. І така ситуація склалася у багатьох країнах.

Гадаю, тому у схемі сертифікації FSSC 22000 у березні цього року було видано дві Настанови стосовно застосування підходів до реалізації програми захисту харчових продуктів та програми попередження шахрайства із харчовими продуктами.

Як і завжди при формуванні вимог, розробники не надають конкретного підходу для впровадження, а надають лише посилання на деякі інструменти, які можна застосовувати для розробки та впровадження зазначених програм. Інструменти, на які посилаються, зазвичай розробляються та публікуються англійською мовою, що ускладнює їх використання українськими підприємствами. Аналіз рекомендованих інструментів показує, що не всі з них у повній мірі відповідають сучасним вимогам, наприклад, тим, які стосуються оцінки ризику «Загроз» та «Вразливостей».

Тому фахівцями нашої компанії було розроблено методології, які є логічними, використовують механізми оцінювання загроз та вразливостей та можуть полегшити виробникам харчових продуктів створення програм захисту та попередження шахрайства та надійного практичного їх впровадження у систему менеджменту безпечності харчових продуктів. Ці методології можуть бути використані для будь-якої системи безпечності харчових продуктів і відповідають вимогам різних схем сертифікації та можуть задовільнити найсуворіші вимоги споживачів.

Методологія для створення програми захисту харчових продуктів заснована на визначені типу загрози (для кожного з продуктів, сировинних матеріалів та матеріалів, які контактують з харчовими продуктами) та оцінці ризику виникнення такої загрози.

Методологія для створення програми попередження шахрайства з харчовими продуктами заснована на визначені типу фальсифікації (для кожного з продуктів, сировинних матеріалів та матеріалів, які контактують з харчовими продуктами) та оцінці вразливостей для фальсифікації продуктів вздовж ланцюга постачання.

Розроблені методології підтримуються інструментами, які на практиці вже застосовані у декількох наших клієнтів. Для створення цих інструментів було використано широко розповсюджені електронні таблиці Excel, які дозволяють полегшити документальне оформлення програм та проведення оцінки ризиків. Інструменти є доступними на українській та російській мовах, можуть бути використані для будь-яких продуктів та сировинних матеріалів та до  будь-якого ланцюга постачання.

Інструменти дозволяють реєструвати заплановані дії, спрямовані на попередження виникнення суттєвих загроз та утворення суттєвих вразливостей або пом’якшення їх наслідків, та підтримувати моніторинг реалізації призначених дій.

Також нами було розроблено та пропонується дводенний навчальний курс «Захист харчових продуктів та попередження шахрайства». Цей навчальний курс містить не лише теоретичну, а й практичну підготовку. Під час навчання слухачі отримують можливість спроектувати процеси захисту харчових продуктів та попередження шахрайства з харчовими продуктами для розробки документованих процедур для своїх підприємств, зможуть навчитися відрізняти типи загроз та фальсифікацій, оцінювати ризики виникнення загроз та оцінювати вразливості для фальсифікації в ланцюгу постачання та на практичних вправах засвоїти методології для подальшої розробки відповідних програм захисту та попередження шахрайства з продуктами харчування.

Замовити навчальні курси Ви можете через наш сайт, надіславши запит електронною поштою на адресу office@teamsuprema.com, або звернувшись за телефоном +380462613140.

Контактна особа – Ігор Бердовський.

Mikhail Kalinichenko

Facebook