Я надто зайнятий, щоб помити руки… (7.10.2017)

Миття рук – це просто. Досвід свідчить про протилежне. На жаль…

Дива дивні… Виявляється, миття рук – це дуже складне завдання для харчових підприємств та закладів харчування.

У чому причина? У кожному випадку є своя, але дуже часто – нестача грошових ресурсів, а точніше, “хибні уявлення” щодо економії.

Що потрібно для забезпечення миття рук? Необхідні відповідні комунікації, відповідна кількість засобів для миття рук, та відповідне навчання персоналу.

Задля зменшення витрат, у виробничих приміщеннях зменшують кількість засобів для миття рук у виробничих приміщеннях, а отже, розташовують їх на більших відстанях, ніж це необхідно.

Якось я проводив навчання аудиторів з харчової безпеки в компанії, що забезпечує літаки бортовим харчуванням. Під час стажування аудиторів у виробничому приміщенні, помітив на руках шефа декілька пар одноразових рукавичок. Коли я поцікавився, яким чином така кількість рукавичок убезпечує харчові продукти від забруднення, то почув у відповідь: “Місце для миття рук знаходиться на іншому боці приміщення, і я не маю достатньо часу, щоб ходити так далеко кожного разу, коли мені необхідно помити руки”.

Дуже часто під час відвідання харчових виробництв я спостерігаю, як працівники ідуть до робочих місць перед початком зміни, після перерви, після відвідин туалету. Повинен з великим сумом повідомити, що навіть працівники, які проходили навчання, не миють руки належним чином.

Також постійно спостерігається неправильне використання рукавичок під час роботи, тобто без заміни після відкривання камер зберігання, використання мобільного телефону, торкання волосся чи обличчя, торкання інших предметів, таких як дверні ручки, пакети чи контейнери для відходів, продукція, що впала на підлогу. Це класичні приклади перехресного забруднення.

Одноразові рукавички ефективні тільки при правильному застосуванні – одна пара одночасно з відповідним миттям рук при заміні рукавичок.

Миття рук з милом зупиняє розповсюдження захворювань і може врятувати більше життів, ніж вакцина чи інше медичне втручання.

Кожного року величезна кількість людей отримує харчові отруєння, пов’язані з неправильним миттям рук. Гепатит А, норовірус, сальмонела, шигелла, стафілокок.

Прості помилки, як-от немиті руки або неправильне використання одноразових рукавичок, можуть спровокувати захворювання, навіть вбити споживача та, потенційно, – зруйнувати бренд. Всі вважають, що біди трапляються з кимось іншим. А що, як ви і є той інший? Харчове захворювання або спалах хвороби можуть зруйнувати репутацію вашої компанії та, можливо, вивести вас із бізнесу.

Одне з найбільш розповсюджених захворювань харчового походження – норовірусна інфекція. В середньому кожен з нас отримує Норовірус п’ять разів протягом життя, що призводить до жахливих шлунково-кишкових розладів. За статистикою, у Сполучених Штатах щорічно норовірусна інфекція зачіпає близько 20 мільйонів людей та викликає близько 800 смертельних випадків. Якщо робітник нехтує миттям рук після туалету, він стає джерелом захворювання. Норовірус дуже легко розповсюджується від брудних рук до продуктів харчування та інших контактних поверхонь. Лише 18 клітин потрібно, щоб викликати хворобу. Норовірус може зберігатися на поверхнях протягом днів і навіть тижнів. На твердих поверхнях, таких, як дверні ручки, крани та ін., витримує до 12 годин. Таким чином, норовірус складає величезну небезпеку для харчової індустрії та індустрії громадського харчування. Тим більше, що специфічних ліків для боротьби з норовірусною інфекцією не існує, а спиртовмісні дезінфікуючі засоби, які використовуються більшістю підприємств, не ефективні проти норовірусу. Тож, ретельне та правильне миття рук є потужним засобом попередження розповсюдження захворювання.

Окрім цього, дуже часто спостерігається, що робітники приходять на роботу, навіть коли вони хворіють. Щоб запобігти розповсюдженню захворювання, не дозволяйте робітникам працювати, коли в них блювота або діарея та, якнайменше, добу після того, як ці симптоми припинилися.

Для зниження розповсюдження захворювань:

  • забезпечте безконтактні засоби для миття рук в достатній кількості та на відстані, що не буде ускладнювати миття рук та віднімати багато часу;
  • забезпечте засоби для миття рук питною водою з температурою, якнайменше, 38 град. С, рідким милом, одноразовими паперовими рушниками, контейнерами для відходів відповідної конструкції;
  • навчіть робітників простим основним правилам миття рук;
  • навчіть робітників правилам використання та зміни одноразових рукавичок;
  • запровадьте політику подвійного миття рук після відвідування туалету.

Переконайтеся, що належна гігієнічна практика є частиною культури безпечності харчових продуктів підприємства. Регулярне та правильне миття рук може допомогти значно попередити інциденти та спалахи харчових отруєнь.

Переконайтеся, що ваші робітники миють руки, адже ми надто зайняті, щоб хворіти через їх немиті руки.

Mikhail Kalinichenko

Facebook