По-перше, це гарно…)) (7.10.2017)

Чомусь, завжди саме так тягне відповісти на запитання колег-харчовиків: “А чому ми маємо купувати  одяг, інструменти та обладнання різного кольору?”

У житті, насправді, це може бути останнім приводом.

То до чого ж нам кольорова ідентифікація?

Щоб відповісти на це питання, потрібно згадати про одну з головних проблем харчової безпеки – про перехресне забруднення. Уникнути перехресного забруднення під час виробництва харчових продуктів дуже складно. У зв’язку з цим будь-які, а тим більше, прості засоби мають відповідну перевагу. Авжеж, не кольором єдиним… Але, тім не менш.

Ви заходите до відповідної виробничої зони. Всі люди в білому, дошки білі, ножі з білими ручками, ящики білі, інвентар для прибирання також білий, з білими ручками. Чисто, гарно, але… Ви заходите до іншої  виробничої зони і знов усюди білий колір, ідете до складу – знов білий, до туалету… і там також – гарно. Але як можна швидко дізнатися, хто, або що знаходиться не на своєму місці?

Давайте зробимо виробничий світ кольоровим.

Проста, добре впроваджена система кольорової ідентифікації може принести користь виробникам харчових продуктів у багатьох відношеннях, і практично будь-яке виробництво продуктів харчування потребує зонування та кольорової ідентифікації.

Багато виробників продуктів харчування вже використовують кольорове позначення площ, інвентарю та інструменту в межах реалізації належної виробничої практики, як активний крок, спрямований на зниження ризиків.

У першу чергу, використання кольорового позначення інвентарю для очищення. прибирання, мийки може допомогти мінімізувати ризик забруднення продукту мікробіологічними агентами, алергенами та сторонніми включеннями, отже покращити безпечність та якість продуктів харчування, зекономити на відкликанні продукції та захистити репутацію бізнесу. Кольорове позначення часто використовується для розділення етапів, частин або областей процесу виробництва продуктів харчування.

Найбільш часто кольорова ідентифікація використовується виробниками з тим, щоб відрізняти інструменти, що використовуються для очищення поверхонь, контактуючих з харчовими продуктами та інструменти, що на мають бути пов’язані з харчовими продуктами. Наприклад, зеленим кольором позначають інструменти для прибирання підлоги, чорним – для очищення інженерних комунікацій та зовнішніх областей, блакитним для очищення контактуючих поверхонь тому, що у більшості випадків кольоровий контраст полегшує візуальне виявлення частин інструментів для очищення у продуктах.

Інші кольори можуть бути вибрані для ідентифікації інструментів, що призначені для використання з відповідними алергенами або для очищення від хімічних речовин. Ця практика може допомогти попередити небажану появу алергенів у харчових продуктах, які не містять алергени, та забруднення продуктів харчування хімічними речовинами, які можуть становити загрозу для безпеки.

Розподіл з використанням кольорового позначення також може розповсюджуватися на дільниці або лінії, або застосовуватися для розподілу в часі.

Наприклад, може бути передбачено використання захисної одежі та інструменту відповідного кольору виключно для роботи в конкретній виробничий області або на конкретній виробничий лінії.

Також є можливим використання інструменту різного кольору у відповідних проміжках часу, наприклад, за необхідності заміни інструменти для очищення та стерилізації (дезінфекції). Наприклад, перші дві години робочої зміни весь інструмент, що використовується на лінії має бути зеленого кольору або з ручками зеленого кольору, наступні дві години – блакитного і т.і.

Таким чином, використання невідповідного інструменту або знаходження персоналу в невідповідному місці, може бути легко виявлене та виправлене, що сприяє реалізації загальних принципів харчової гігієни.

Кольорова ідентифікація допомагає подолати мовний бар’єр та полегшити навчання персоналу. Працівники, які розмовляють різними мовами, можуть досить легко вивчити систему використання кольорів та результативно застосувати її у практичній діяльності.

Крім того, виникає менше питань про те, де кожен інструмент має використовуватися та зберігатися, а працівники знають, якого кольору інструменти призначені для їх області, виробничого етапу або виробничої лінії.

Підтримка кольорової ідентифікації відповідними правилами розміщення, наприклад, використання настінних кронштейнів для кріплення інвентарю для прибирання, може сприяти збільшенню терміну використання, зниженню ризику втрати, пошкодження та, як наслідок, зниженню витрат.

Документована і добре керована система кольорової ідентифікації полегшує процес закупівлі необхідного інвентарю, коли це необхідно.

Кольорова ідентифікація – результативний та зрозумілий спосіб мінімізації перехресного забруднення. Окрім того, застосування кольорової ідентифікації завжди розглядається як прояв належного старання для забезпечення безпеки харчових продуктів.

Ну і, зрештою… це гарно…)

Mikhail Kalinichenko

Facebook