Акриламід – потенційна небезпека, що має контролюватися (5.01.2018)

Європейська Комісія (ЕС) випустила нові вимоги, які стосуються контролю рівня акриламіду в деяких харчових продуктах.

Опублікований у Офіційному Журналі Європейського Союзу Регламент (ЕС) 2017/2158, присвячений управлінню та контролю акриламіду в системах менеджменту безпечності харчових продуктів. Згідно цього Регламенту виробники харчових продуктів та оператори харчового бізнесу, як очікується, будуть мінімізувати утворення акриламіду в продуктах, які виробляються, контролювати рівні акриламіду шляхом відбору проб та досліджень та вести облік результатів досліджень та заходів із пом’якшення наслідків.

Акриламід – це хімічна сполука, яка утворюється природнім шляхом під час термічної обробки у процесі приготування кофе, шоколаду, мигдалю, картоплі фрі, крекерів, чіпсів, каш та хлібу, а також під час приготування деяких фруктів та овочів. Акриламід присутній у їжі давно – з того самого часу, як людина почала її термічну обробку, але відомо стало про це тільки у квітні 2002 року, коли група шведських вчених опублікувала результати досліджень, які виявили акриламід в деяких печених та смажених блюдах. Раніше таких досліджень не проводилось з тієї причини, що ця речовина не є кулінарним інгредієнтом і ніхто не припускав, що вона може міститися у продуктах харчування.

Оскільки визначено, що акриламід є забруднювачем у відповідності до законодавства ЄС, акриламід складає потенційну небезпеку в харчових продуктах.

Регламент ЄС по управління акриламідом в продуктах починає діяти у квітні 2018 року та буде застосовуватися до тих, хто виробляє або розміщує на ринку картоплю фрі та чіпси, снеки, крекери, печиво та інші продукти із картопляного тіста, хліба, більшість швидких круп’яних сніданків, замінники кави, дитяче харчування та інші продукти на основі зернових культур, призначені для дітей грудного та раннього віку.

Текст Регламенту можна знайти за посиланням.

Mikhail Kalinichenko

Facebook